project MFA De Poorten, Hasseltse Kerk Tilburg

Hoewel de Hasseltse Kerk formeel geen monumentale status had, hebben we respect voor de monumentale en architectonische kwaliteiten van het bestaande gebouw als ontwerpuitgangspunt gehanteerd: de ruimtelijke kwaliteiten van het gebouw alsmede de vele ornamenten zijn nog overal te ervaren en de typische hoofddraagconstructie met kolommen en gewelven, is onaangetast gebleven. 

Als een bootje in de fles, is binnen het kerkgebouw een nieuw eigentijds wijkcentrum in 5 bouwlagen gerealiseerd. Al het materiaal en materieel dat hiervoor nodig was, is via de oorspronkelijke kerkdeuren naar binnen gegaan. Uiteraard heeft dit ook zijn invloed gehad op de toegepaste bouwmethodiek en bouwmaterialen. 

Alle nieuwe vertrekken zijn ondergebracht in een aantal “dozen”, soms over meerdere bouwlagen, die zoveel mogelijk vrij blijven van wanden, kolommen en gewelven teneinde zoveel mogelijk moeilijke aansluitingen te voorkomen. Deze “dozen” vormen tevens de brandcompartimenten en de thermische schil. De centrale ruimte is behandeld als een buitenruimte, de bestaande gevels zijn niet geïsoleerd. 
De invulling van het monumentale gebouw is hiermee omkeerbaar: als de “dozen” worden verwijderd, is het gebouw in zijn oorspronkelijke toestand nauwelijks aangetast.
 
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly
  • www.xiaokuwang.com